Als moeder deeltijds werkt, is ze nooit meer op haar gemak

‘Als moeder deeltijds werkt, is vooral vader op z’n gemak’. Met deze boodschap maakte De Standaard mij vandaag wakker. Mijn maag draait spontaan bij het lezen van dergelijke uitspraken. En toch blijkt dit de realiteit. Wat is er toch aan de hand met die taaie rolverdeling?

Uit een onderzoek van de VUB blijkt dat deeltijds werken nauwelijks een oplossing biedt voor het realiseren van de moeilijke combine arbeid en zorg. Vrouwen gaan vaak deeltijds werken en krijgen nog vaker het quasi gehele huishouden op hun schouders. Mannen blijken uit de situatie hun profijt te halen door op die manier meer tijd op hun werk te spenderen.

We zijn 2016. Is er dan niets veranderd? Waarom stemmen vrouwen er zo dikwijls mee in om deeltijds te werken en de zorg voor de kinderen, het huishouden op zich te nemen? Waarom ontlopen mannen meer dan eens die verantwoordelijkheid? Waarom wordt deze rolverdeling zo weinig in vraag gesteld en wordt er nog minder aan veranderd? Waarom kiezen vrouwen voor een man – hun man – die lak heeft aan huishoudelijke en zorgtaken?

Het valt mij op dat tijdens discussies over dit thema vrouwen vaak het financiële argument bovenhalen. De man verdient meer, het is voordeliger als zij – de vrouw – deeltijds werkt en de zorgtaken op zich neemt. Ik vind dit behalve triestig een armzalig argument. Meer dan eens maken koppels heel enge keuzes. Ze engageren zich voor de aankoop van een net iets te groot (lees te duur ) huis, twee auto’s, etc. en zetten zich op die manier vast. Tijd is natuurlijk geld en beide zijn er niet. Dus moet er gewerkt , gepuzzeld en gerekend worden om het gezin draaiende te houden. Waarom investeert men niet in wat meer tijd en ervaringen dan in materieel goed? Leidt dat comfort tot zoveel geluk? Zorgen wat meer tijd en gezamenlijke ervaringen juist niet voor wat minder druk?

Het gemak waarmee vrouwen zich in die rol nestelen, stoort mij al eens. Wat als de relatie stuk gaat en je alleen – met je deeltijds loon – achterblijft? Hebben zoveel vrouwen dan geen behoefte aan een carrière, aan een zich ontplooien? Zijn dat allemaal bewuste keuzes van zoveel vrouwen? Ik vraag mij dit af.

Ja, er is wel wat veranderd. Meer mannen nemen tijdskrediet, helpen in het huishouden. Maar de macht der gewoonte is blijkbaar veel taaier dan die evolutie.

Wat ik ook heel frappant vind, en zeker tot nadenken stemt: deze discussie speelt niet bij alleenstaande ouders. Zij moeten het immers alleen klaren. De beide taken op zich nemen is hun leven. Is dit debat dan louter luxe? Ik vraag mij dat af.

 

6 gedachten over “Als moeder deeltijds werkt, is ze nooit meer op haar gemak

 1. Ik werk fulltime net zoals mijn partner, maar we moeten eerlijk zijn, ik doe nog steeds het meeste in het huishouden, maar niet meer alles en ik heb leren delegeren en grijp sneller in……

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat het in veel gezinnen zelfs niet meer om de luxe gaat. Werken is vaak ook een noodzaak om hun eenvoudige bestaan te kunnen bekostigen.. Enneh.. Misschien nemen de vrouwen de huishoudelijke taken toch op zich, omdat ze er gewoonweg beter en handiger in zijn 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Het hoeft ook niet dramatisch te zijn. Heel wat vrouwen kiezen er bewust voor om deeltijds te gaan werken en daarnaast het huishouden te doen. Als je met je partner samen een keuze maakt en je voelt je er allebei goed mee, is er niks aan de hand lijkt me…

  Geliked door 1 persoon

 4. Het zijn niet enkel de vrouwen, werkgevers houden ook gretig vast aan dat rollenpatroon. Manlief wil liefst 4/5 werken op zijn volgende job, contractueel vastgelegd van bij de start. Tot nu toe heeft hij nog geen hr manager tegengekomen die hem niet zegt dat dat niet mogelijk is/de teamspirit teniet zou doen/een absurde vereiste is/dat hij desnoods een dag per week mag thuiswerken en de uren ’s avonds inhalen/dat het voltijds of niet is. Dat zie ik niet meteen gebeuren als je als vrouw met jonge kinderen de beste kandidaat blijkt te zijn…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s