De koffietruffel

Ik doe soms domme dingen. In een impuls. Ik flap er zomaar iets uit, ik koop een te duur kleed, ik kus de verkeerde man of ik eet drie pralines na elkaar. Het is niet anders. Maar zijn die impulsieve daden niet de meest eerlijke momenten, vol van emotie en passie? Ja toch? Over de verkeerde mannen die ik ooit gekust heb, zal ik hier niet uitweiden, maar over pralines, over de koffietruffel met name, wil ik het wel hebben.

Ik vond het recept in een boekje van Christophe Declercq. Ik heb wel al eerder de loftrompet geblazen over Declercq. Ik hou van de manier hoe hij uitlegt, eenvoudig en duidelijk. ik hou ook van zijn creativiteit, zijn vakmanschap.
In Snelle desserts – chocolade verleidt hij de lezer met ja, chocolade. In de eerste helft van het boek komen de nagerechten op basis van chocolade aan bod. Denk maar aan chocoladesoufflé, moccachinobavarois (echt!), chocolademoussetaart, etc. Het tweede deel bevat een waaier aan lekkernijen op basis van chocolade: truffels, sneeuwballen, vruchtenblokjes,… En daar vond ik hem: de koffietruffel.

snelledesserts_chocolade2_0320

Wat heb je nodig? (recept Christophe Declercq)

Voor de brésilienne
80g gepelde amandelen
120g suiker
30g water
Voor de koffietruffel
150g slagroom
3g oploskoffie – ik heb dit vervangen door 2 eetlepels sterk gezette Impérial-koffie uit het gamma van Storme. Het resultaat was verbluffend!
325g stukjes donkere chocolade
20g rum

Bereiding

  • Hak voor de brésilienne de gepelde amandelen in stukjes en bak 10 min. in een voorverwarmde oven van 150°C
  • Kook de suiker en het water, voeg de verwarmde stukjes amandelen toe en karamelliseer. Giet de massa uit op een bakmatje en laat afkoelen.
  • Rol het karamel-notenmengsel fijn en zeef zodat het poeder gescheiden wordt van de brésilienne.
  • Kook voor de koffietruffel de slagroom en voeg de oploskoffie ( of de Stormekoffie) toe.
  • Giet de koffieslagroom onmiddellijk op de stukjes donkere chocolade en voeg de rum toe.
  • Plaats in de koelkast en meng nu en dan de ganache door elkaar zodat een gelijkmatige verharding ontstaat. Zodra de massa voldoende hard is, kan verder gewerkt worden.
  • Neem kleine deeltjes van de massa, maak bolletjes en rol deze onmiddellijk in de brésilienne. Laat verder afkoelen in de koelkast.

En dan proeven! (stuk per stuk J)

Snelle desserts – chocolade van Christophe Declercq is uitgegeven bij Lannoo en nu te koop via de boekenmarkt voor slechts 6 euro.

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina of volg mijn instagram-account

snelledesserts_chocolade2_0320
Koffietruffel

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s