Ravijn van Jasper van Buren: een boek waar ik disfunctioneel van word

Bij de post van die ochtend zit een witte enveloppe met daarop mijn naam en adres, in hoekige maar mooie letters. Een boek: de roman Ravijn van Jasper van Buren. Iets in de aankondiging trok mij onmiddellijk aan. Dat boek wou ik lezen. Ik was bijzonder nieuwsgierig. Maar eerst mijn zoon naar school brengen.
Terug thuis doe ik mij te goed aan wat koffie en neem het boek nog eens vast, vooraleer ik ga douchen. En ik begin te lezen. De eerste keer dat ik naar de klok kijk, is het quasi middag. Ravijn leest als een trein. Ik hou me voor dat ik nog een paar bladzijden verder lees en mij dan echt naar de badkamer begeef.

Het is intussen twee uur, het huis niet schoongemaakt,
het geplande werk niet gedaan, ik moet mij nog douchen en dat alles is de schuld van Jasper van Buren.

Wat een boek! Een gelijkaardige sensatie had ik toen ik, lang geleden, een eerste boek van A.F.Th. van der Heijden las of een heel vroege Joost Zwagerman. Ravijn is beslist een boek waar ik disfunctioneel van word.

Waar gaat het over? Thomas en Jet vertrekken vanuit Nederland naar Tenerife. Thomas heeft aldaar een job. Hij is de zoon van een arts en een campari-drinkende moeder. Zijn vader is een notoir vreemdgaander, zijn moeder kijkt toe. En drinkt. Thomas suggereert zijn moeder op een gegeven moment om te vertrekken, hetgeen zij beantwoordt met een klap. Zij, van arme komaf, zet haar huwelijk met een arts niet op de helling. Ze verdraagt het leed. Thomas veracht hetgeen zijn vader doet.
Op Tenerife, als Thomas verliefd wordt op Nuria, de vrouw van een collega, ontspoort zijn leven en wordt een quasi kopie van datgene van zijn vader. Een leven met bedrog en drank – tegen beter weten in. Franco is nog aan de macht en ook met de gevolgen van een dictatuur wordt Thomas op een genadeloze manier geconfronteerd.

De stijl van Van Buren bevalt mij wel: het verhaal gaat vooruit,
hij schrijft korte zinnen in een directe stijl, gedreven, zonder veel tierlantijntjes; hij schuwt de humor niet, emotie evenmin.

Ergens las ik dat Van Buren zeven jaar aan dit boek werkte, hetgeen ik kan aannemen, maar ik hoop dat de lezer geen zeven jaar moet wachten op een tweede boek. Ik lees deze roman na Een klein leven van Hanya Yanagihara. Dan denk je dat ieder ander boek vervaagt, dan moet het volgende boek heel straf uit de hoek komen. Ravijn is van een luchtig, maar evenzeer herkenbaar gehalte dat mij uitermate bevalt en mij Een klein leven een hele dag doet vergeten. Beslist een aanrader.

Ravijn van Jasper van Buren is uitgegeven bij Uitgeverij Magonia en kost 18,95 euro.

Wil je mij volgen? Like dan zeker mijn facebook-pagina 

jpeg-cover-ravijn-2-187x300

Een gedachte over “Ravijn van Jasper van Buren: een boek waar ik disfunctioneel van word

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s